LIDT HISTORIEBAGGRUND OMKRING VOR FORENING

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Retur til forsiden: 

Foreningen blev stiftet den 16. oktober 1939 som en udbryderafdeling fra Holbæk, men i mange år var det mere på papiret den eksisterede, for det eneste samlingssted var på ”Café Landmanden” i den tynde ende af Algade og der blev afholdt lidt småfester rundt omkring i bl.a. Hotel Frederik d. 7 (senere Fønix) og i Palmehaven (nu Havnekroen) samt lidt fugleskydning.

 

I tresserne havde man samlingssted på Hotel Du Vest. Der gik noget koks i det så man skiftede til Hotel Odsherred, hvor man faktisk fik det første der kunne minde om klublokaler, med ting og sager på væggene. Alle de ting man havde fra tiden på Hotel Du Vest lå pakket ned i flere år i flyttekasser, men kom nu frem i dagens lys igen.

 

I 1980 begyndte der så at ske noget. Gennem kommunen fik vi mulighed for at leje os ind i ”Saltlageret”, en bygning på havnen hvor vi fik 1. salen. Og så kom der pludselig liv i flyttekasserne igen.

 

Det kostede den formidable sum af 15.000 kr. at flytte ind med istandsættelse, køb af møbler og dertil en hulens masse frivillig arbejdskraft. Men det var alle pengene værd, for endelig efter 40 års liv i diverse flyttekasser, havde foreningen nu endelig noget vi kunne kalde vores eget.

 

Indretningen stod klar i 1981 og dermed blomstrede foreningen for alvor op, med et godt fast opholdssted hvor gulvet tilmed var utroligt skævt, man gik faktisk nedad når man kom ind, men så var det jo også sværere at komme derfra, hvilket var befordrende for omsætningen.

 

Desværre kunne bygningen ikke vedligeholdes (det var noget gammelt råddent skidt) så efter nogle år skulle den rives ned og vi måtte vi flytte igen. Denne gang til lokaler på Møllen på Vesterbro, hvor vi atter kunne starte forfra i 1984, udføre et kæmpe arbejde fra mange hænders side og sikre et anstændigt mødested for de kommende år.

 

Det blev kun til 3 år på ”Møllen”, så viste muligheden sig for at leje lokalerne i Havnegade på førstesalen i Organisationernes Hus i 1987 og vi slog til med det samme. Det kostede den svimlende sum af 45.000 kroner at indrette hvilket var en mindre formue i de tider, men alle hjalp til med små og store bidrag  -  både kontanter og arbejdsindsats. Her lagde især Keld Borgstrøm, Arne ”Nålen” Hansen og Ib ”Gas” Hansen sammen med Palle Hansson og Jørgen Abelstedt det store arbejde i at få lokalerne sat smukt i stand.

 

I 1989 fik vi så mulighed for at købe vore lejede lokaler, hvilket ville sikre at vi ikke skulle pakke det hele ned i kasser hvert 3. år, så der startede vi en kraftig indsats for at skrabe midler sammen. 400.000 kroner var RIGTIG mange penge på det tidspunkt. Men vores kasserer Palle Hansson havde (også dengang) den holdning, at man brugte først pengene når man havde dem og havde ry for at være lidt af en ”nærigrøv”. Der var ikke noget med højt belagt smørrebrød til bestyrelsesmøderne, næh, næh, den stod på kaffe og måske en pølse– eller ostemad.

 

Og alle arrangementer skulle give overskud. Ikke noget med tilskud til busser eller andet sjov, det var bare til lommerne, foreningen skulle have lidt i kassen, så det var med at lave overskud på ethvert arrangement, for der kommer altid en dag efter denne.

 

Men til købet af lokalerne måtte vi en tur i Den Danske Bank for at låne penge, hvilket også gik lidt lettere, når kassereren kunne bevise, at vi satte tæring efter næring samt at mange medlemmer havde den store tegnebog fremme for at støtte foreningens nye initiativ. Så er pengeinstitutterne gerne lidt mere medgørlige når de kan se, at låneren kan og vil noget seriøst selv. (Det var der nok mange der kunne tage ved lære af i vore dage.)

 

Men vore nye lokaler kom op at stå og er fortløbende blevet forbedret på alle områder til det vi kender i dag som en af landets mest veludstyrede marineforeninger som mange misunder os.